Välj en sida

Tidigt i morse smög jag ut på balkongen. Allt har börjat gulna, en stackars Hortensia har mött döden sen sist jag var ute, vår fina clematis har börjat fälla sina löv. Höst råder med kyla och mjuk stillhet. När jag tittade på termometern visade den noll. Med andra ord, nu är det dags för vintervila på balkongen. Farmors pelargoner och citrusträd måste in, hyllor ska städas och möbler skyddas mot den värsta vinterkylan. Att göra balkongen redo för vintervilan är en mysig procedur som är början på innesäsongen.

Nu flyttas fokus från uteliv till pyssel med växterna på fönsterbrädan, tända ljus och ulliga filtar. Nä, nu är det dags för en kopp kaffe och ta itu med vintervilan, men först några tips på hur jag övervintrar mina växter:

  • Pelargoner låter jag vara framme året om. Om de har blivit för stora över sommaren beskär jag eventuellt ner dem lite så de blir mer lätthanterliga.
  • Citrusträd och rosmarin (och pelargoner) förvarar jag i köket. Vårt kök är stort med många fönster så växterna får allt ljus de behöver. Tricket är dock att inte ha någon värme på. Speciellt Medelhavsväxter vill gärna ha svalt under vintern. Nackdelen för oss är att vi inte äter i köket, det blir alldeles för kallt. Om du har något extrarum i ditt hem som du kan slå av värmen i, prova att vinterförvara dina växter där. Ställ gärna plantorna nära fönstret så de får så mycket ljus som möjligt. Om det blir brist på ljus kan du alltid skaffa extra växtbelysning. Tänk på att snåla med vattningen! Ju svalare, desto mindre vatten är min erfarenhet.
  • Övervintra växter på balkongen: Flytta alla krukor så nära huskroppen som möjligt och isolera krukorna. Innan du börjar isolera krukorna, ge växterna en giva vatten. Även här gäller det att stilla vattningsivern. I DN tipsar Helena Rosenlöf på hur du kan isolera växterna – och göra ”krukpaketen” snygga också! Mina brukar se helt hemska ut med svarta sopsäckar fyllda med tjocka lager tidningspapper 🙂
  • Om dina växter fram på vårkanten ser helt bedrövliga ut, misströsta inte – de allra flesta växter kommer igång med en hejdundrande fart så fort vårsolen kommer tillbaka! 

++ sophia finns nu också på Pinterest
++ En stor varm kram till alla er som kommenterat, speciellt till EM och Fina!