Välj en sida

Just nu pågår en intensiv debatt i bloggosfären om saker vi inte vågar vara ärlig om. Ska vi visa upp vår vardag som den är i våra bloggar – är det rätt eller fel att visa upp en så kallad polerad yta? En otroligt intressant debatt som tvingat mig att tänka till och ta ställning.

MIN bild/inställning är glasklar, jag vill generellt inte ha ”diskbänksrealism eller total ärlighet i bildform”. Text är en annan sak, men när det gäller bild vill jag ha skönhet och estetik. Jag lever min vardag med smutstvätt, dammråttor och äcklig disk, precis som alla andra – men jag vill inte se det när jag kopplar av en stund och surfar runt.

Den inställningen kanske är förljugen men jag vill få inspiration, drömma mig bort, se andra världar, kalla det vad du vill – men jag tror många av oss håller med mig; Vardagen har vi nog av med oss själva!

Debatten har fått mig att fundera på varför jag inte vill visa upp mig, eller mitt hem i ”ärlighetens namn” och det här har jag kommit fram till:

  • Jag tycker det är totalt ointressant med disk, smutstvätt och fula inredningsdetaljer.
  • Jag skulle aldrig bjuda hem någon om det var drivor med skit i hörnen, så varför skulle jag bjuda hem er bloggläsare till detsamma?
  • När jag funderar på varför jag inte är bekväm med att visa upp mitt hem med alla dess skavanker så är mitt svar enkelt: Jag vill visa mina gäster respekt och bjuda dem på en sån trevlig stund som möjligt när jag bjuder hem dem. Strunt samma att inte listerna sitter uppe, det överlever jag, men det ska vara undanplockat och städat – annars blir jag sjukt (SJUKT) stressad. Av respekt. Varför ska du behöva se mina smutsiga matlådor och dammråttor? Du har ju samma elände själv hemma?
  • Klart att mitt hem har detaljer som jag HATAR och helst inte vill visa upp på grund av att jag hatar dem. Men jag ser inte varför jag ska visa upp dem på bloggen, bara för att vara ”ärlig”? Vill vi verkligen ha ärlighet???
  • Saker jag ALDRIG skulle visa upp på bloggen är min grå, grå, grå vardag och mina känslor. Visst, de kryper in, men om jag verkligen skulle tro på total ärlighet skulle den här bloggen vara så arg, så arg och så svart emellanåt att ingen skulle orka läsa den. Bloggen är en avkoppling för mig, ett sätt att stressa av. Det här är mitt forum för vackra och trevliga saker – ytliga saker, javisst, men ytliga saker som JAG behöver för att orka med. Jag skulle heller aldrig lämna ut min familj eller mina nära vänner. Internet är ett forum för elaka troll och jag vill skydda de jag älskar med allt jag kan! De som vill och vågar lämna ut sina barn och kära, det är helt okej, men för mig är det inget som helst val. Jag är inte redo att betala det pris som många bloggare får betala för sin öppenhet…

När det kommer till det så kallade estetiska är jag glasklar; Jag vill ha glamour! Men när det gäller frågan om hur ”ärliga” vi ska vara på våra bloggar så säger jag att det är upp till var och en. Det är upp till vad vi har för utgångspunkt – vad vi vill, vad vi vill säga med våra bloggar.

En annan bloggare som funderat kring detta är Frida, och jag ser ingen som helst anledning till att hon ska visa upp sin smutstvätt och sunkiga mysbyxor. Hennes blogg är hennes varumärke och skyltfönster till det hon kan, det hon gör. Jag har mycket svårt att tro att hon skulle få kunder genom att visa upp en så kallad ”totalt ärlig tillvaro”. Hennes potentiella kunder, och vi bloggläsare, vill helt enkelt inte ha diskbänksrealism.

Men som sagt, det är upp till alla och en var hur man ställer sig till det här, vackert, polerat och tillrättalagt eller kristallklar ärlighet och diskbänksrealism. Jag tror på fullt allvar att jag, och även ni, förstår konceptet med bildflödena man ser på nätet; det är fejk till mångt och mycket. Vi förstår det. Och det är okej! För jag tror helt klart att vi vill/kräver glamour och vackra bilder för att överleva tuffa och tråkiga veckodagar!

Så här ser jag det. Vad tycker du? Och bara för att utmana mig själv har jag knäppt lite bilder på min, idag inte allt för stökiga lägenhet, och min fråga till dig – är det det här du vill se?

01. Smutsiga glas som väntar på diskmaskinen och en ihopknölad Willyspåse + fläckad skärbräda.
02. Äckliga matlådor och en smörindränkt gaffel…
03. Skål med fettfläckar och ostkrokssmulor.
04. Hörn i hallen med garderober utan dörrar och persienner som väntar på att få komma upp…
05. Obäddad säng.
06. Skitfula garderobsdörrar på hög i sovrummet. När kommer de ner i källaren? HATAR reliefen…
07. Skräphörnan i hallen, reklam och en kvarglömd sovsäck.
08. Smutsig tekokare och en stacke kvarglömt bröd…
09. Pappersinsamling och köksgolvet från helvetet. HATAR PLASTGOLV!

Även eminenta Emma har funderat runt det här… Lämna gärna en kommentar om det här – jag är såå nyfiken på hur just du tänker gällande det här ämnet!