Välj en sida

Förra lördagen ringde klockan lite för tidigt men det fick det vara värt. Någon timme senare var det nämligen dags att sätta sig på planet mot Köpenhamn för att möta upp min kompis som tagit sig dit från Småland. Där har ni ett tips om ni har vänner som bor lite längre bort. Möt upp i en annan stad. En hotellnatt räckte bra, vi fick ändå två hela dagar i Köpenhamn.  Med väskan proppad med frukost och bananer var det inga problem att ge sig ut på Köpenhamns gator så fort jag landade på dansk mark. Nog för att danskarna är kända för sig design, men att allt skulle vara så snyggt var jag inte alls beredd på. Herregud, det fanns ju inte ens en ful papperskorg på stan! Vi började på Ströget för att spana in & other stories (som jag skrev om i veckan) och efter det ville vi gärna lämna detta turistträsk till gata för att ta oss vidare till dom butiker jag fint pekat ut på kartan. Men så visade det sig att både Stilleben, Illum och Hay låg precis där vi stannat upp med kartan i högsta hugg. Så det blev en dag på Ströget i alla fall, men vad gör det när vi fick se det vi ville!

Stilleben är en ganska liten butik fördelat på två våningar fullproppat med posters, sängkläder från fantastiska Society, proslin, smycken och hemskt mycket mer. Svart, vitt och pastell… Ja, helt enkelt det jag gillar allra mest. Spana in deras webshop – man vill ha allt!

Ett stopp på Illum tycker jag att du ska göra om du är i stan. Ett ordentligt varuhus som rymmer allt och lite till när det kommer till inredning. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva det men det känns liksom handplockat och personligt trots sina stora ytor. Jag fick med mig en fin ljusstake från Ferm och blev också sugen på deras tvättkorgar och pärmar. Tur att vi har Illum hemma i Stockholm också eftersom att jag reste med endast handbagage.

Så till det jag längtade allra mest till, anledningen till att jag velat åka till Köpenhamn hela tiden: HAY. Äsch, jag vet knappt hur jag ska formulera mig. Så härligt att äntligen få komma dit! Jag säljer en del varor från märket på stället jag jobbar på ibland, men att få se allting på samma ställe är en annan sak. Att få plocka famnen full med block, koppargalgar och den här gjorde helt enkelt min dag!

På söndagar håller alla butiker stängt så då passade vi på att åka ut till Louisiana – köenhamns moderna museum. Resan dit tar du med tåg som susar förbi vackra villor som ligger vid havet. Väl framme på museet möts du av vacker arkitektur, en grönskande trädgård, en butik som jag i vanlig ordning vill köpa allt i samt ett café som Patti Smith berömmer för deras kaffe!